Eigen bedrijf beginnen
Een eigen bedrijf opstarten is natuurlijk heel uitdagend om te doen, maar er zijn ook zeker veel risico’s aan verbonden.
In het geval dat u bijvoorbeeld een restaurant wilt beginnen in Spanje dienen er, net zoals in Nederland, veel vergunningen te worden aangevraagd.
Door de hoge mate van bureaucratie kunnen sommige processen, zoals het aanvragen van een vergunning, soms erg lang duren.
Doordat het papierwerk allemaal in Spaanse vaktaal is geschreven en vaak wordt verwezen naar bepaalde artikelen uit Spaanse wetboeken, is het veel beter om een adviseur in te schakelen.
Net zoals in Nederland kan het gebeuren dat aanvragen worden afgewezen, dus dat de ruimte die u bijvoorbeeld had omgebouwd als restaurant, helaas geen openingsvergunning krijgt of dat een discotheek geen muziekvergunning krijgt etc.
Bedrijf overnemen
Accountnet kan u helpen bij de koop of verkoop van een bedrijf in Spanje.
Let echter goed op de volgende zaken:
- Voordat u een bedrijf koopt, overweeg dan eerst de oprichten van uw eigen Besloten Vennootschap (S.L.), zodat u bij overname het over te nemen bedrijf direct in deze besloten vennootschap onder brengt, hetgeen uw risico aanzienlijk kan beperken.
- Teken nooit een “voorlopig” contract zonder dat u advies heeft ingewonnen bij een deskundige op dit gebied
- Laat u niet dwingen tot overhaaste beslissingen
- Als de kopers zogenaamd in de rij staan, blijft u kalm, onderzoekt u alles (laat u daarbij assisteren) en neemt u dan pas een beslissing, bedrijf inmiddels verkocht, jammer, dan moet u nog even doorzoeken.
- Laat een overnamecontract altijd door een deskundige beoordelen c.q. opstellen
- Voordat u een overnamecontract tekent mag u beslist eerst goed de boeken controleren en de fiscale aangiften nazien
- Informeer in de buurt en zeker ook bij de gemeente of er officiële klachten zijn ingediend door buren of anderen, of dat er (gewijzigde) bestemmingsplannen zijn, of andere maatregelen genomen zijn.
- Ga meerdere keren bij de over te nemen onderneming kijken, in de ochtend, in de middag, in de avond, in het weekend en maak overal foto’s van die u rustig later nog eens kunt bekijken.
- Laat een due-diligence onderzoek uitvoeren door een deskundige, die schulden kan nagaan, de aangiften bij de fiscus kan controleren, personeelssituatie kan beoordelen, toekomstplannen kan beoordelen en bij instanties schulden of andere problemen kan navragen.
- Beoordeel eventuele huurcontracten en de bereidheid van de verhuurder om mee te werken aan de overname.
- Zoek zelf in de diverse websites of geef een zoekopdracht aan Accountnet om voor u te gaan zoeken.
Welke ondernemingsvorm u ook kiest, er zijn tal van zaken te regelen, dus de hulp van een ervaren adviseur is in alle gevallen noodzakelijk.