Europees Covid Certificaat

De Valenciaanse Gemeenschap heeft al vanaf maandag 7 juni j.l. het COVID Digital-certificaat van de Europese Unie (EU) in zijn drie varianten uitgeven.

Het certificaat is een initiatief van de Europese Unie om het vrije verkeer van burgers in de EU tijdens de COVID-19-pandemie te vergemakkelijken.

Het doel is om de in- en uitreisprocedures tussen de landen van de Unie te versnellen.

Dit certificaat zal vanaf 1 juli 2021 in alle EU-lidstaten beschikbaar zijn.

Een van de autonome gemeenschappen die op 7 juni begonnen zijn met het uitgeven van certificaten aan hun burgers, is de Valenciaanse Gemeenschap (provincies Alicante, Valencia en Castellon).

De certificaten worden op verzoek van de burger met zijn SIP-kaart gratis in elektronische of papieren versie uitgereikt.

U kunt deze aanvragen via het coronavirusportaal, de GVA + Salud App of het patiëntenportaal.

Daarnaast wordt de mogelijkheid van het verkrijgen van een face-to-face attest overwogen door een afspraak aan te vragen in de balieagenda’s van uw gezondheidscentrum.

Certificaattypen

Er zijn drie soorten certificaten waarvan de QR-accreditatie digitaal wordt verzameld:

  1. Met het COVID-Digitale Vaccinatiecertificaat kan worden aangetoond dat de persoon een of twee doses heeft gekregen van een van de door de EU goedgekeurde vaccins tegen COVID. De geldigheid van dit certificaat is 365 dagen na de vaccinatiedatum.
  2. Het COVID Digital Recovery Certificate bevestigt digitaal, in de QR-code, dat de persoon is hersteld van COVID nadat hij zijn ziekte heeft bevestigd door middel van een positieve PCR-test. Dit certificaat is geldig vanaf het einde van de isolatieperiode, dag 11 van de positieve PCR-test, tot 180 dagen later.
  3. Het COVID Digital Test Certificate bevestigd dat de persoon een negatief resultaat heeft van een diagnostische test voor COVID, dit kan PCR of antigeen zijn. In het geval van de PCR-test is het resultaat 72 uur geldig en de geldigheid van de antigeentest 48 uur.

Tijdens het reizen moet de houder van het digitale EU-COVID-certificaat in principe worden vrijgesteld van beperkingen op het vrije verkeer.

De lidstaten dienen af ​​te zien van het opleggen van aanvullende reisbeperkingen aan de houders van een digitaal EU-COVID-certificaat, tenzij dergelijke beperkingen noodzakelijk en evenredig zijn om de volksgezondheid te beschermen.

In ieder geval is het belangrijk dat alle mensen zich vergewissen van de eisen die elk land stelt om te reizen.

 

Door Claudia

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.